Orphanage in Nepal - 2016

23/03/2020
Vinner av Barn av Jorden 2016 er Seljord Folkehøgskule v/ Marieke Nieuwenhuize og deres solidaritetsprosjekt Balika Peace Home, «barnehjemmet», i Nepal.
Vinner av Barn av Jorden 2016 er Seljord Folkehøgskule v/ Marieke Nieuwenhuize og deres solidaritetsprosjekt Balika Peace Home, «barnehjemmet», i Nepal.

Seljord Folkehøgskule startet for seks år siden et samarbeid med den anerkjente barnerettighets-organisasjonen CWIN (Child Workers in Nepal) i Nepal.

Skolen støtter CWIN og organisasjonens barnehjem for foreldreløse barn i Pasthali, som ligger en time utenfor hovedstaden Katmandu. Skolen har jobbet med å videreutvikle prosjektet i flere år. Deres hjertesak er pikehjemmet «Balika Peace Home». Målet for de ansatte og elevene i Seljord er å samle inn kr 150.000,- hvert år til barnehjemmet i Nepal. Marieke kaller det vårt barnehjem. Barnehjemmet ble totalskadet under jordskjelvet i Nepal i 2015, og etter dette har skolen hatt som mål å samle inn penger for å gjenoppbygge barnehjemmet.

Seljord Folkehøgskole og ungdommene har per dags dato klart å samle inn nok penger til gjenoppbyggingen av barnehjemmet etter jordskjelvet i fjor. På grunn av blokaden som lenge har eksistert mellom Nepal og India er den praktiske delen av prosjektet ikke igangsatt enda. Nå er grensen åpen igjen, men det er noe usikkert når byggingen vil starte. På grunn av dette ønsker Seljord Folkehøgskule å bruke pengene fra Barn av Jorden til en bil til barnehjemmet, slik at pengene kommer jentene til gode i løpet av kort tid og ikke blir stående på konto.

Balika Peace Home ligger i Pasthali, om lag en times biltur og 3-4 timers busstur utenfor Katmandu. Stedet ble valgt fordi det er lettere å skjerme jentene på dette lille stedet enn i Katmandu. Det er mer oversiktlig og uvedkommende som forsøker å kontakte jentene vil bli lagt merke til. Det er mange fordeler med denne avsides beliggenheten, men det er også noen ulemper. Når det oppstår et akutt behov for å komme på sykehus eller til lege, eller til politiet, er det litt mer upraktisk med beliggenheten. Bare det å gå til nærmeste busstasjon tar 45 minutter, så hittil har de ansatte ved hjemmet spurt folk i landsbyen om hjelp og skyss når det har vært noe som hastet. Deres ønske er å kunne kjøpe en bil til Balika. Det vil være til stor hjelp i nødstilfeller, og gjøre det enklere for jentene å delta på møter og fritidsaktiviteter i distriktssenteret Banepa, som de i dag bruker halvannen time på å gå til og fra. Bilen vil også være et viktig supplement til redningsaksjoner for barn som blir utsatt for overgrep og kontakter CWINs krisetelefon, og slik sett bidra til å styrke arbeidet ved Balika i sin helhet.

Styret i Barn av Jorden synes en bil er et godt «øremerket» prosjekt å bruke prispengene til. I tillegg synes vi at Seljord Folkehøgskule gjør en strålende innsats ved å engasjere skolelever år etter år til å samle inn penger for å hjelpe andre som har det vanskelig. Seljord Folkehøgskule har et langsiktig ønske om å hjelpe barnehjemmet. Vi synes Seljord Folkehøgskule er en verdig vinner av Barn av Jordens pris for 2016.

Barna av Seljord Folk High School
Barna av Seljord Folk High School